Ambacht
Het geheim van kaas rijpen.
Een goede receptuur voor de kaas is belangrijk, daarnaast is rijping even belangrijk voor de structuur en de smaak van de kaas. Wij hebben een eigen pakhuis waar we de kaas op traditionele wijze rijpen, deze methode is van oudsher.
Rijping
Rijpen is een verandering in de kaas waardoor smedigheid ontwikkelt. Een kaas die lang heeft liggen rijpen veranderd in structuur ze word pikanter en brokkeliger. Deze verandering komt door de natuur, het heeft tijd nodig om de kaas op de juiste smaak te krijgen. De jongste kaas is amper een paar weken oud en heeft een romige smaak, maar de oudste is dan weer 10 jaar oud.
Houten planken
Houten planken hebben een ademende werking, wat ten gunste komt van de smaak van de kaas. De kaas word ook regelmatig gekeerd om de vorm te behouden en een juiste consistentie van de kaas. Door de kaas te rijpen verliest zij haar vocht, deze indroging is belangrijk in het beginstadium van het rijpingsproces van de kaas. Zo word de kaas hartiger en pikanter van smaak.
Bescherming
Na anderhalf jaar komt er een paraffinelaag over de kaas ter optimale bescherming, de ademende werking zet voort, maar de indroging van de kaas wordt hierdoor in het laatste stadium geminimaliseerd, zo blijft ze snijdbaar en smedig.
Verschillende leeftijden:
Benaming Leeftijd
Jong 6 weken
Jong belegen 4 Maanden
Vol Belegen 6 Maanden
Pikant 11 maanden
Oud 2 tot 4 jaar
Stok oud 10 jaar